Výstava Hrady a zámky

  Výstava Hrady a zámky ve výtvarném umění je další prezentací sbírek z depozitářů Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Původním záměrem bylo vystavit pouze ta díla, na kterých jsou zobrazena místa v našem regionu. To se při přípravě ukázalo jako nevhodné, protože třeba českolipští autoři tvořili i daleko za hranicemi regionu a bylo by nespravedlivé je opomenout. 
    Co tedy na výstavě můžeme vidět. Samozřejmě že " perly " našeho regionu:  Bezděz, Sloup, Jestřebí, Ronov a další.  Mimo to zde můžete shlédnout hrad Střekov nebo Trosky v  dobové litografii nebo hrad Libštejn v kresbě  F. Hartiga. Jsou zde zastoupena díla školených autorů, ale i obyčejných lidí, kteří  tvořili od 19. století až do současnosti. Kreslili nebo malovali to, co jim učarovalo nebo to, co chtěli zachovat pro budoucí generace. Díky této výstavě se jim to podařilo a my se můžeme dnes potěšit z jejich práce.
    Doufáme, že široké veřejnosti přiblížíme objekty, které zatím neznají nebo již v této podobě ani znát nemohou. Jsou zde zobrazena místa dávno zaniklá nebo ta, která dnes mají úplně jinou podobu.
   Ať už výstava bude pro návštěvníka  podnětem k výletu nebo jen příjemným kulturním zážitkem, za vše budeme rádi .
   Výstava Hrady a zámky ve výtvarném umění bude slavnostně otevřena v galerii Vlastivědného muzea v České Lípě 6. března 2009  v 17 hodin a prohlédnout si ji můžete denně mimo pondělí a úterý od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin, v sezoně  pak i v úterý. Je zde vystaveno 45 kreseb, grafik a malovaných obrazů, které mají společné téma - hrady a zámky.

Eva Reslová , kurátorka výstavy 
 

Stáhnout PDF