Vlastivědné muzeum zve na výstavu

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě Vás zve na výstavu sběratele a publicisty Egona Wienera „To nejkrásnější na starých pohlednicích Libereckého kraje“ od 9. května do 7. června tohoto roku (2009) – Svaté schody

Výstava pana Egona Wienera doputovala do České Lípy z Valdštejnského paláce, kde ji právě před rokem slavnostně otevíral předseda Horní sněmovny Parlamentu České republiky Přemysl Sobotka.
Výstava povětšinou litografických pohlednic byla během loňského roku rozšířena o unikátní pohlednice z Českolipska a Podkrkonoší. Je procházkou časem, který se zastavil v malém papírovém okénku v pozůstalosti našich babiček v šuplících a ve skříních načichlých prastarou vůní šalvěje, levandule, koření a vůní starého mýdla, po slamníku plném voňavé slámy.
Přijďte a projeďte se kočárem, otevřenou stařičkou tramvají. Vylezme společně s maličkými legračními postavičkami ze starých pohlednic na rozhledny Libereckého kraje, dejme si s nimi sklenici dobrého piva, preclíky a bílou ředkev. Vyjděme s holí přes rameno z kopců Ještěda k Lemberku, ke Komendě v Dubu, ke Stráži pod Ralskem, k Máchovu jezeru.
Pohlednice ve sbírce pana Wienera žije vlastním životem. Jejím posláním je vrátit život tam, odkud vzešel. Do měst, vesnic, kde vrací život opuštěným místům, odkud život za posledních 100 let vymizel.
Přijďte i vy a zaručeně nebudete zklamáni.

Egon Wiener

 

Stáhnout PDF