Vichřice v České Lípě

Vichřice, která včera 23. července v podvečerních hodinách prošla nad Českou republikou, se mírně podepsala také na České Lípě.

 

„Jsem velice ráda, že Česká Lípa tuto vichřici přečkala bez velkých zničujících škod, přesto je mi líto všech, kterých se tato vichřice nějak dotkla,“ komentuje starostka města Česká Lípa Hana Moudrá. „V našem městě nyní prověřujeme majetek města tak, abychom zmapovali škody a mohli co nejrychleji zajistit nápravu,“ dodává dále starostka Hana Moudrá. „Od rána máme na tuto činnost v terénu prakticky celý odbor rozvoje, majetku a investic, kam patří jak zeleň, tak správa majetku. Také firmy, které pro nás v této oblasti pracují, na odstraňování škod a nepořádku již pracují,“ doplňuje dále místostarosta Jan Stejskal.

V České Lípě se podle prvotních zjištění vichřice mírně podepsala na zeleni, zejména došlo k poškození a ulámání větví stromů. „Větve jsou polámány například na sídlišti Sever, vichřice se nevyhnula ani zeleni kolem Základní školy Jižní na sídlišti Pod Holým vrchem, v centru města na Škroupově náměstí nebo v městské části Svárov,“ popsala správkyně zeleně Ivana Bínová. Spadané stromy pak jsou jednotlivě například právě na Severu, v Bezdušově ulici na Slovance nebo Pod Holým vrchem. Hlavní likvidace popadaných stromů a větví probíhá od dnešního dne a pokračovat bude také zítra. Kompletní úklid a dočišťování komunikací a zelených ploch pak bude probíhat také v následujícím týdnu. Stále se rovněž mapují škody na majetku. „Prozatím víme, že bude nezbytné provést pouze drobné opravy popadaných tašek na Jiráskově divadle a na zadním traktu městské knihovny,“ doplnila vedoucí odboru rozvoje, majetku a investic Jolana Nebřenská.

Kateřina Amrichová
Tisková mluvčí MěÚ Česká Lípa

Stáhnout PDF