Vernisáž výstavy Prof. Mgr. Jindřicha Štreita - Braziliáni z Česka

Přední český fotograf Prof. Mgr. Jindřich Štreit přiveze do Nového Boru unikátní výstavu fotografií z cyklu Braziliáni z Česka. Některé fotografie vybrané na výstavu budou mít světovou premiéru. „Vernisáž osobně zahájí Jindřich Štreit v pátek 26. února v 16 hodin v městském kině v Novém Boru. Součástí akce bude koncert Jany Koubkové a premiéra brazilského filmu Madame Sata, ochutnávka brazilského vína a kulinářských specialit.

Výstavu tvoří barevné portréty Čechů, jejichž rodiny odcházely do Brazílie v několika vlnách - od konce 19. století až po 90. léta minulého století,“ přibližuje pořadatel akce Radovan Novotný ze společnosti Kultura Nový Bor s.r.o a dodává, že na akci se podařilo získat finanční prostředky z evropského dotačního programu Media a vernisáž výstavy podpořilo Brazilské velvyslanectví v ČR.

České emigranty fotografoval Jindřich Štreit v brazilských městech i na venkově, soubor portrétů je tak sociálně "pestrobarevný". Fotografoval například i Wenzela Wazlavika, jehož předkové pocházeli přímo z Nového Boru. "V jedné vesnici jsem našel devadesátiletého faráře, který tam strávil 50 let a chce tam i umřít. Říkal, že už se stal Brazilcem," vzpomíná Štreit a dodává: "Do té doby jsem fotil černobíle. Brazílie je ale barevná země, proto jsem se rozhodl posunout ve fotografování o kousek dál. Velmi silná vlna emigrantů přišla například v roce 1948. Zemi opouštěli hlavně Židé, kteří prošli koncentračními tábory. Tehdy odešel i můj strýc žijící v Rio de Janeiru."

Jeho brazilské fotografie vyšly také knižně doprovázené životními příběhy portrétovaných lidí. Knihu s názvem Braziliáni z Česka bude možné na výstavě zakoupit. Autorem textů je Kamil Pilatík z českého konzulátu v Sao Paulu, který Štreita v červenci doprovázel při návštěvách asi sedmi desítek emigrantských rodin. V rámci svého pobytu navštívil Štreit komunity krajanů v São Paulu, v Batayporá ve státě Mato Grosso do Sul a v Nova Petrópolis a jejím okolí, ve státě Rio Grande do Sul a v Rio de Janeiru. "Nechtěli jsme se pouštět do velkých sociálních problémů Brazílie, ale zaměřili jsme se na českou emigraci. Vyslechnuté osudy byly velmi zajímavé; mezi nimi silné příběhy lidí, kteří za sebou nechali zážitky z Terezína a v Brazílii začínali nový život s nadějí," popsal Štreit. Dodal, že barevná fotografie mu umožnila vyjádřit novým způsobem právě jejich emoce i psychiku.

Cílem projektu bylo zachytit historická svědectví českého osídlování, současný život komunit, brazilský styl života krajanů s prvky českých tradic, včetně úsilí o obnovení kulturních styků s Českou republikou. Jindřich Štreit kromě Afriky již vystavoval na všech kontinentech a celkově realizoval přes 850 výstav. V minulosti podnikl fotografické cesty po Evropě a Asii, zmiňme fotografické projekty v Japonsku, Číně nebo na Sibiři. Do Nového Boru zavítá Jindřich Štreit po druhé. V loňském roce zahajoval v novoborském kině výstavu Černá srdce, která zaznamenala velký ohlas.

Vstupenky na vernisáž výstavy je nutné zarezervovat v předprodeji Kultura Nový Bor, s.r.o., tel: 487 726 755, www.disdata.cz Žáci středních škol a gymnázií budou mít možnost seznámit se s dílem tohoto významného fotografa a cestou do Brazílie, také díky přednášce, která se bude konat v pátek 26. února od 10:30 v městském kině, jejíž součástí bude promítání dokumentu Jana Špáty – Mezi světlem a tmou.

Zdroj: Kultura Nový Bor, s. r. o.

Stáhnout PDF