Velikonoce na Rychtě

Velikonoce patří k nejdelším, nejradostnějším a nejkrásnějším svátkům v církevním i občanském kalendáři. V lidové tradici je toto období naplněno řadou nejrůznějších obyčejů a zvyků, které vycházejí nejen z křesťanských tradic. V současné době je již většina zvyků a obyčejů zapomenuta nebo se pozapomněl jejich původní význam. Přiblížit dnešnímu člověku největší křesťanské svátky, způsob života, řemesel, kultury i náboženství a s ním spojených zvyků a obyčejů našich předků je cílem akce s názvem „Velikonoce na rychtě“.
Návštěvníci budou mít možnost seznámit se s tradičními řemesly, vážícími se k Velikonočním svátkům. Zdobení kraslic, pletení pomlázek, zdobení perníčků, paličkování, frivolitkování, drátování, výroba svíček a řadou dalších lidových dovedností. Najdete zde prodejní stánky s velikonoční tematikou, medem a pochoutkami z něho, koláčky . Nebude chybět občerstvení, které zajistí Řeznictví Pavla Staňka z České Lípy.
Akci pořádá Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě v prostorách Vísecké rychty v Kravařích a to v sobotu před květnou nedělí 4. dubna 2009 od 10:00 do 16:00 hodin.

Stáhnout PDF