Vánoční trhy v Drážďanech

Udělejte si výlet k naším sousedům a nasajte vánoční atmosféru na nejstarším vánočním trhu v krásné saské metropoli Drážďany.

Striezelmarkt (doslova Štólový trh) má středověké kořeny: funguje od roku 1434. Tehdy obdarovali majetní měšťané drážďanskou chudinu svátečním pečivem štólou. K vánočním pochoutkám se časem přidal prodej drobných výrobků a umělecká vystoupení, aby si chudí lidé na svátky trochu přivydělali. Moderní verze staré tradice znamená 250 stánků a dva miliony návštěvníků každý rok. Do Drážďan se jezdí pro tradiční rukodělné výrobky: svíčky, krajky, vánoční ozdoby a dřevěné hračky ze dřeva z Krušných hor. Region ostatně zásobuje většinu adventních trhů v Německu.

Jméno trhu dala vánoční štóla o váze čtyř tun. Na trh dorazí druhou adventní neděli z galerie Zwingeru, načež bude pokrájena metr a půl dlouhým nožem a nabídnuta k prodeji. Menší verze pochoutky se pečou z deseti kil mouky, tří kil másla, sedmi kil sušeného ovoce a kila mandlí. Štólu mají Drážďany dokonce patentovanou.

Dráždďanský Striezelmarkt se může chlubit i největší štolou na světě. Čtyřtunová krasavice plná mandlí a sušeného ovoce jistě stojí za pozornost.

A nejen to. Trhu krom nádherného nazdobeného smrku, dominují i tradiční obří figury (horník, sněhulák, louskáček a "švestkáček").

Dalším symbolem drážďanského trhu je Pflaumentoffel, "švestkáček", figurka vyrobená ze sušených švestek, která prý nosí štěstí. Ostřejší pochoutkou jsou kořeněné perníčky (Pulsnitzer Pfefferkuchen), které překvapivě neochocuje pepř, ale exotické koření.

Striezelmarktem drážďanské sváteční atrakce nekončí. Mezi ulicemi Prager Straße a Hauptstraße leží takzvaná "vánoční míle" lemovaná stánky, středověký kupecký spektákl se selaty pečícímu se na rožni a medovinou je k vidění v renesančních jízdárnách Stallhof.

První drážďanský vánoční trh Striezelmarkt se zmiňuje v análech již roku 1434. Je nejstarším vánočním trhem v Německu. Své jméno získal od droždí používaného pro proslulou místní vánočku zvanou Dresdner Christstollen, která patří k symbolům německých Vánoc. Dá se zde koupit vše, co se hodí k Vánocům: svíčky, vánoční ozdoby na stromeček, cukroví, formy na pečení nebo hračky a malé dárečky.
Zahaleny do oparu svařeného vína anebo grogu courají tisíce návštěvníků mezi vánočními stánky s Lebkuchenhäuschen (perníkovými chaloupkami), chutnými perníky - Pulsnitzer Pfefferkuchen, opečenými jablky, sladkými placičkami s mandlemi, rozinkami, kardamonem a dalšími pamlsky. Kolem jesliček se konají tradiční betlémské lidové hry.
Saské hlavní město má kromě bohatě zdobené vánoční jedle s foukaným vánočním sklem také další typické atributy, které dávají trhu nezaměnitelnou tvář. Je to především místní specialita, čtrnáctimetrová vánoční pyramida. Na trhu lze koupit také tradiční uměleckořemeslné výrobky: vyřezávané dřevěné hračky a figurky z druhé strany Krušných hor, modrotisky a hrnčířské zboží z Lausitz, krajky, foukané vánoční ozdoby a Schwibbogen (obloukový svícen s muzikujícími andílky) a další.

Celý trh je provázen bohatým programem, plným koncertů, divadel a jiných vánočních radovánek. Podrobný program naleznete zde:

http://www.dresdenchristmas.de/htmln/veranstaltung...

 

Otevřeno do 24. prosince
neděle až čtvrtek 10 - 20 h
pátek a sobota do 21 h

http://www.dresden.de/ 

 

Stáhnout PDF