Václav Havel přikuluje a jede na dovolenou

Dva unikátní dokumenty ze života Václava Havla osobně uvede ve čtvrtek 11. června v Městském kině v Novém Boru česko-americký režisér a spisovatel Jan Novák. „Součástí uvedení filmů bude nejen diskuse režiséra s diváky, ale i soutěž o ceny,“ připomíná Radovan Novotný jednatel Kultury Nový Bor, s.r.o. Jan Novák uvede ve 20:00 svůj film OBČAN Havel přikuluje, který nás zavede do prostředí pivovaru 80. let minulého století, kde pracoval tehdejší dramatik Václav Havel. V dokumentu se objevují zajímavé rozhovory s těmi, kteří „nebezpečného spisovatele“ sledovali.
Václav Havel tehdy nesměl své hry uvádět a než by riskoval vězení za příživnictví, nechal se zaměstnat jako pomocný dělník v pivovaru v Trutnově. Bylo mu osmatřicet let a sudy piva značky Krakonoš tam válel téměř rok. V té době vznikla jeho slavná hra Audience. V dokumentu se objeví mimo jiné i Pavel Landovský, Jiřina Bohdalová, Ivan Magor Jirous, Jan Hartl a další. "Můj film je o tom, kudy vede linie v člověku, kde je v něm limit, za kterým už není ochotný sám sebe prodat a nechat se manipulovat mocí," říká režisér Jan Novák, který film vytvořil společně se svým synem Adamem.
Mohlo by se zdát, že film je pokračováním dva roky starého celovečerního dokumentu Pavla Kouteckého a Miroslava Janka „Občan Havel“, ale není tomu tak. Už v roce 2005 se tento autorský tandem poprvé představil svým dokumentárním, úspěšně přijatým debutem „Občan Václav Havel jede na dovolenou“, který vykresloval absurdnosti a tragikomiku bývalého vládnoucího režimu, posedlého touhou kontrolovat „rozvraceče republiky“ Václava Havla za každé situace – tedy i na dovolené. Oba tyto dokumenty OBČAN Havel přikuluje (20:00) a OBČAN VÁCLAV Havel jede na dovolenou (17:30), budou moci diváci spatřit během jednoho dne 11. června v novoborském kině a zúčastnit se diskuze s režisérem.
„O účasti na slavnostní premiéře obou dokumentů jsem jednal i s bývalým prezidentem Václavem Havlem, který se pro svou maximální vytíženost a s ohledem na zdravotní stav, bohužel omluvil. Diváky na novoborské premiéře alespoň takto pozdravuje a velice ho mrzí, že se nemůže zúčastnit, neboť tento kraj má velice rád a několikrát ho navštívil,“ dodává Radovan Novotný jednatel společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o.

Stáhnout PDF