V České Lípě vystoupí skupina Fleret a královna lidové písně Jarmila Šuláková

Právě tato populární královna lidové písně vystoupí v rámci turné skupiny Fleret v kulturním domě Crystal v České Lípě již 22. října. Dodejme, že Jarmila Šuláková, legenda valašské lidové hudby, oslavila letos neuvěřitelnou osmdesátku.
 

Ačkoliv její doménou zůstala podnes lidová píseň, od roku 1996 vystupuje s folkrockovou kapelou Fleret z Vizovic. Zprvu jednorázová spolupráce přerostla v trvalou symbiózu, která Jarmile Šulákové otevřela cestu k několika dalším generacím posluchačů, které si na koncertech podmaňuje svou neuvěřitelnou vitalitou a neslábnoucím entuziasmem. Z tohoto působiště si také odnesla svá nejnovější přízviska „valašské tornádo“ a „šulambáda“; na obě je patřičně hrdá.

Láska k hudbě a optimisticky nakažlivá radost z muzicírování, podpořená širokým repertoárem jsou hlavními devizami kapely Fleret, která působí na naší hudební scéně více než 20 let. Jejím typickým znakem jsou regionální a lidové kořeny. Projevují se jak v obsazení kapely, tak v jazyce textů, v typických hudebních i pěveckých frázích a v melodice.

Skupina Fleret se už přes dvacet let se svým repertoárem úspěšně prosazuje na koncertních i festivalových scénách jak v celé České republice, tak i v zahraničí (Francie, Rakousko, Španělsko, Německo, Polsko, Slovensko).

Hudební styl a zvuk této kapely je zcela originální, nezaměnitelný a rozpoznatelný už po několika úvodních taktech. Hudební kořeny má Fleret ve valašském regionu, v lidových písních, ale i v muzice rockové, kterou muzikanti slýchávali od ranného mládí společně s lidovkami. Díky toimu dokáže Fleret v současnosti rozezpívat a roztancovat i mnohatisícové publikum. Proto jeho žánrově různorodou hudbu lze zařadit nejspíše do world music.

Milan Doležal

Zdroj: KD Crystal
 

Stáhnout PDF