Sklenka Sherry

Sklenka Sherry, inscenace jednoho z nejúspěšnějších amerických dramatiků posledních čtyřiceti let Neila Simona. Režisérem je legendární Juraj Herz známý desítkami filmů (například Morgiana, Petrolejové lampy, Spalovač mrtvol či Upír z Ferratu).

V hlavní roli uvidí diváci na Jezerce Zuzanu Kronerovou, jedinečnou slovenskou herečku s bohatou divadelní kariérou, která pochází ze slavného hereckého rodu. Spolu s ní rozehrává situace plné humoru, zvratů a tužeb herec ze stejně slavného hereckého rodu, Jan Hrušínský. Ve Sklence Sherry, kterou možná diváci znají pod názvem Drobečky z perníku, dále hrají Tereza Němcová, Miluše Šplechtová nebo Veronika Jeníková, Zdeněk Hruška a Roman Štabrňák.
„Sklenka Sherry je tragikomický příběh, který obsahuje jak smutný prvek, tak i hodně toho komického. Je ohromnou příležitostí pro herce. Každý z herců má příležitost předvést různé polohy. Hra řeší tragikomickou formou vážné téma,“ říká režisér Herz, jehož díla se stala doslova legendou.
Jan Hrušínský, ředitel Divadla Na Jezerce říká: „Tuto hru má Jezerka v dramaturgickém plánu už několik let. Oslovil jsem Juraje Herze, kterému se velmi zalíbila a přišel s návrhem pojmenovat ji Sklenka sherry. S Jurajem jsme strávili v létě 2007 několik týdnů vybíráním nejrůznějších variant a her. Přečetli jsme asi 600 synopsí i celých textů. Nakonec jsem se oba shodli na této hře Neila Simona, která je podle mě výborně napsaná. Jde o silný příběh. Má kvalitního režiséra, úžasné výtvarníky, dobrý herecký tým a v hlavní roli jednu z nejlepších současných slovenských hereček. Vidět Zuzanu Kronerovou v roli Evy Mearové je zážitek.“
Zuzana Kronerová ke své hře říká: „Na spolupráci s Jurajem Herzem jsem se velmi těšila. Je to můj zamilovaný filmový režisér. Je to velká osobnost a talentovaný člověk. Miluji jeho Morgianu a Petrolejové lampy. Ty jsem viděla i jako divadelní představení, když Jezerka hrála v Bratislavě, a představení bylo úžasné. Hra Sklenka sherry je pro mě další výzvou. Mám ráda změnu. Je to hlavní role a Neil Simon je výborný autor. Je to tragikomedie a ty mně sluší. Hra mě oslovila tématem. Hlavní představitelka, je žena, která bojuje sama se sebou. Je opuštěná, ztratila lásku a nachází ji u své dcery. Stejně tak nachází pomoc i humor u svých kamarádů.“
Jiráskovo divadlo Česká Lípa zahajuje touto inscenací svou novou divadelní sezónu, resp. sezónu Divadelního klubu. Karty lze zakoupit v kanceláři Kulturního domu Crystal nebo konkrétní vstupenky v pokladny, která bude otevřena od 3. srpna od 15 hodin.


Další informace o Jiráskově divadle naleznete na www.kdcrystal.cz.

 

Stáhnout PDF