Shiinichiro Nakano

Kulturní dům Crystal v České Lípě Vás srdečně zve do Jiráskova divadla na jedinečný koncert japonského cembalisty Shiinichiri Nakano, který se koná již dnes 23. 6. od 19:30.

Narodil se v roce 1964 v Japonském Kjótu. V roce 1986 absolvoval Tokijskou hudební fakultu Toho Gakuen Univesity, obor barokní nástroje. V roce 1991 vystoupil na festivalu The Couprein cycle of the Versailles Baroque festival. Společně s Kennethem Gilbertem a s Bobem van Asperem byl v té době považováni za hudebníky patřící mezi devět nejlepších cembalistů světa. V červnu 1992 hostoval na Barkeley Baroque Music Festival v USA jako nejmladší sólista.
V roce 1993 sklidil velký úspěch se svým debutním recitálem ve Wigmore Hall v Londýne, Anglická kritika o něm tehdy napsala: „Jedná se o výjimečně talentovaného interpreta“. V Japonsku se stále aktivně věnuje vážné hudbě, koncertuje v proslulých sálech a působí i jako hudební director orchestru Collegium Musicum Telemann.
V roce 1994 v Tokiu uspořádal a hrál v koncertním cyklu „Tři noci pro Cembalo“. Uchvátil publikum barevností a originalitou svého přednesu.
V březnu 2003 byl jediným Japoncem, jenž vystoupil na Bach Festivalu 2003 v Leipzigu. Uvedl Bachovu Goldberg Variasions a ve světově premiéře Concerto forHarpsichord, strings Basso continuo A minor Wg.1 od C.P.E.Bacha. Zvláště za uvedení Goldberg Variasions získal vysoké ocenění. Tento koncert přenášela i japonská státní televizní stanice NHK.
Během roku 2004 absolvoval koncertní turné po Německu. Setkal se s velmi kladným hodnocením německé kritiky, která o něm napsala , že je „Vyjímečným cembalistou“ a jeho hudbu obdivně nazývala „Slasti pro uši“.
Shinichiro Nakano nahrával mnoho děl z Francie, Itálie a Německa. Jeho CD Goldberg Variasions, které nahrál roku 2000, získalo cenu Record Academy in japan.
V říjnu 2004 získal cenu Agency for Culture Affires art exellent prize in Japan. V dějinách udělování této ceny se stal jejím nejmladším držitelem.
Svou elegantní a barevnou interpretací stále získává srdce milovníků hudby nejen v Japonsku, ale i ve světě.

Vstupenky zakoupíte na místě za 150,- Kč.

Stáhnout PDF