GRABŠTEJN WORLD FEST 2009

Srdečně Vás zveme na již sedmý ročník festivalu alternativní, etnické hudby a divadla na hradě Grabštejně v obci Chotyně u Hrádku nad Nisou, který proběhne od pátku 4. 9. do neděle 6. 9.

 

Koná se v krásných prostorách hradu na česko-německo-polských hranicích. Je zaměřen na nekomerční, ne příliš medializovanou alternativní, etnickou hudbu a také na nezávislé divadlo. Součástí programu je také promítání studentských filmů, workshopy a divadla nejen pro děti.
Festival se pořádá už od roku 2003 a vystřídala se zde spousta významných i méně známých hudebníků a divadelníků z Čech, Polska, Německa, Maďarska a Francie.


GRABŠTEJN WORLD FEST je jediným festivalem svého druhu v České republice díky svojí dramaturgii, originálnosti, specifické atmosféře a takřka rodinnému prostředí, návštěvnost čítá okolo 500 diváků.
Občerstvení je zajištěno na zahradě a v kavárně hradu. Jídlo tradiční festivalové (klobásy, guláš, pivo Svijany, limo...), ale i vegetariánské, nechybí čajovna.

O PROGRAMU
Na letošním ročníku Grabštejn World Festu 2009 se představí nejen zástupci tuzemské scény v oblasti world music a alternativy, ale i umělci z různých koutů světa.
Asi největším překvapením bude koncert zpěvačky indického původu Suba Sankaran žijící v Kanadě, která na Grabštejně vystoupí se svojí kapelou AUTORICKSHAW a představí svoji tvorbu na pomezí world music a jazzu. Její koncert bude vyvrcholením pátečního večera nazvaným „Magické komnaty". Tento den se však představí i další zahraniční kapela pocházející ze slovenska - Longital. Tvoří ji duo muzikantů, kteří by se dali nazvat jako elektro-akustičtí experimentátoři.

Čínská zpěvačka Feng-yűn Song žijící v Praze na letošním World festu představí svůj projekt „Hlasová malba", což je koncertní program, založený na hlasové improvizaci. Vychází z různých hudebních motivů z Asie (Číny, Tibetu, Mongolska, Koreje, Ujgurska ...), z Moravy a ze světa, napříč žánry klasiky, šansonu, jazzu a přírodního zpěvu. Doprovázet jí bude hudební experimentátor Jaroslav Kořán se svým originálním nástrojem Orloj snivců.

Z Holandska k nám zavítá vynikající dudistka Puck Duits, kterou při jejím koncertě doprovodí Dan Kahuda z kapely l'Arrache-Coeur na niněru.

Z oblasti alternativní scény je jistě důležité upozornit na kapely jako jsou Květy, Rudovous, Furré, nebo jedna z nevýraznějších world-alternativních formací u nás - Maraca s osobitou zpěvačkou Gabrielou Vermelho.

Z divadel, která na World festu 09 vystoupí, je třeba zmínit například jednoho z nejlepších českých mimů Vojtu Švejdu se svým představením SCARY DEVIANTS OF FAMFULÁRE, Annu Polívkovou se svým autorským projektem Pan Padlý, nebo Divadlo Dno.

Těšíme se na Vás:)

 

Akruální program naleznete na:

http://www.worldfest.cz/

Zdroj:

http://www.worldfest.cz/

 

Stáhnout PDF