Festival Kytlice

Skvěle obsazený Musicfestival v Kytlici se kvapem blíží. Již tuto sobotu 18. července v překrásném přírodním areálu na okraji Českého Švýcarska vystoupí osm tuzemských kapel v čele se Skyline, Wohnouty, Divokým Billem či Sunshine a zahraniční hvězdou v podobě dubových hvězd Dreadzone z Velké Británie. Protože Kytlice jsou sesterským festivalem letos rekordního Rock for People, pořadatelé pro váhající návštěvníky připravili speciální dárek. Každý, kdo bude mít na ruce pásek (fialový, černý nebo modrý) z RfP, na místě zaplatí stejnou cenu jako v předprodeji – tedy 285 korun, namísto 350 Kč. „To platí i pro další dva naše festivaly Natruc Kolín a Řev Řevnice,“ říká Michal Thomes z Ameba Production a doplňuje „Krom toho party nad pět lidí dostanou pro každého člena lístek na jedno pivo zdarma.“

Kytlice ležící na pomezí Českého Švýcarska a jsou bezesporu festivalem s nejkrásnějším okolím – i to patří mezi důvody, pro které byl festival už napoprvé označen za  „skokana“ roku. Vždyť na tehdy bezejmennou akci přijely přes tři tisícovky lidí a počet návštěvníků od té doby neklesl. Více na www.festivalkytlice.cz.

„Musicfestival se tradičně soustřeďuje na klasiky česko-slovenské festivalové scény, za všechny můžu jmenovat například Divokýho Billa, Vypsanou Fixu, Tři sestry, Horkýže slíže, Skyline, Čechomor, Znouzectnost či Blue Effect. Letos jsme se ale rozhodli, že půjdeme zase o krok dál a přidáme zahraniční hvězdu. Podařilo se nám získat hvězdy britské dubové scény Dreadzone, které návštěvníky Kytlice velice rychle přivedou do varu,“ komentuje program dramaturg festivalu Petr Fořt.

Dreadzone v čele s bubeníkem Gregem Dreadem se ve světě showbusinessu pohybují už déle jak patnáct let. Za tu dobu si jejich nezvyklý zvuk propojující reggae a taneční hudbu s elektronikou i folkem stihl získat srdce mnoha příznivců. Časopis Filter je ve svém aktuálním čísle zařadil mezi 50 nejzásadnějších interpretů, kteří tuto sezónu vystoupí v České republice. A že jejich vystoupení bude stát za to, už pánové prokázali na festivalech po celém světě. Záznam vystoupení na festivalu Sunrise kapela dokonce vydala na CD. I z něj je patrné, že se návštěvníci Kytlice letos mohou těšit na dravý příval dubu okořeněného technem, drum and bassem, hip hopem.

Na MySpace si můžete Dreadzone poslechnout zde: www.myspace.com/gregdread

A video natočené na letošním Glastonbury zde: http://www.youtube.com/watch?v=XBfN4mSV6Mk

Domácí barvy bude na festivalu hájit například česká elektronická skupina Skyline, která se kromě pověsti skvělé koncertní kapely může pochlubit také pěknou řádkou ocenění od Dance Award, vítězství v cenách Óčka nebo Akropolis Live Music Awards. Před rokem zaznamenalo personální složení kapely výraznou změnu, to když odešla jejich dlouholetá zpěvačka Jitka Charvátová a její místo zaujala bývalá frontmanka Gaia Mesiah, Marka Rybin. Marka velmi rychle přeladila hudební notu a v novém složení a s velmi příznivým ohlasem roztančila bezmála desetitisícový dav na letošním Rock for People.

Další programovou perlou je bezesporu punková legenda Plexis, která letos oslaví už 25 let své existence. V květnu si pánové ke „stříbrnému“ výročí nadělili CD Best of, kam vtěsnali 22 svých největších hitů a nádavkem ještě tři novinky. Dá se předpokládat, že v Kytlicích by mohla zaznít podobná programová skladba a my uslyšíme to nejlepší z jejich divoké kariéry.

Další ze jmen na line-upu snad ani není třeba představovat. Nejznámější „ouvalská“ kapela Divokej Bill neodmyslitelně patří k festivalům Ameby production. Jak to pak na takovém správně rozjetém vystoupení vypadá si můžete prohlédnout v jejich aktuálním klipu Ve dvou se to táhne líp, který Billové natočili dohromady s populárním Čechomorem. Další z klasiků, skupina Wohnout, představí v Kytlicích nejen kousky ze svého posledního počinu Karton veverek, ale i osvědčené hitovky. Známá rocková partička v čele s bratry Homolovými neztrácí nadhled a svérázný humor a na koncertech to pořád dokážou pěkně rozpálit.

Táborská indie rocková skupina Sunshine bývala dlouho označována jako „nejslavnější česká kapela, kterou v Česku nikdo nezná“. Naštěstí je tato charakteristika už minulostí a tato přední tuzemská kytarovka se i doma dočkala zaslouženého uznání. Na své nové řadové desce s názvem MGKK Telepathy se vydávají na pomezí nu raveu a rocku a pochvalné kritiky ukazují, že to byl krok správným směrem. Novou desku s příznačným názvem Addiction vydali na sklonku roku i pražští Southpaw. Příznačným proto, že jejich hudba může být silně návyková, ostatně o tom se budou moci návštěvníci Kytlice na vlastní uši přesvědčit už za necelý měsíc. Dalším, kdo rozšíří české řady je i Ondřej Ládek alias Xindl X. Svérázný písničkář, který míchá folk s rapem, klade největší důraz na své texty, ve kterých má stejnou váhu pokus o osobní výpověď, jako smysl pro ironii. Ostatně kdo slyšel některou z jeho písní, ví o čem je řeč. Na RfP mu byla malá Kiss stage – co na Kytlici?

Na programu vystoupí i skupina se zajímavým názvem - Spolčení hlupců. Svižná teplická formace s pestrým nástrojovým i žánrovým složením ve své hudbě čerpá z cikánských, balkánských a latinskoamerických rytmů.

Festival Kytlice proběhne na fotbalovém hřišti v Kytlicích v sobotu 18. července od 12.30 hodin. Vstupné je 270,- Kč (+ poplatek předprodeje v síti Ticketstream) a 320,- na místě. Informace o festivalu a podrobný program jsou k dispozici na www.festivalkytlice.cz. Generální partneři: Česká spořitelna a T-Mobile pod značkou t-music.

.
PROGRAM:

12:30 - 13:10 SPOLČENÍ HLUPCŮ
14:35 - 15:15 SOUTHPAW
15:40 - 16:25 WOHNOUT
16:50 - 17:35 SUNSHINE
18:00 - 18:45 XINDL X
19:10 - 19:55 PLEXIS
20:30 - 21:20 DIVOKEJ BILL
21:50 - 22:40 DREADZONE /uk/
23:10 - 23:55 SKYLINE


 

Stáhnout PDF