Festival Čtverec 2009

Festivalovou sezónu odstartuje 19. a 20. června na severu Čech ve Šluknovském výběžku 23. ročník festivalu Čtverec.
Po letech strávených na pozemku lesní střelnice u Dolní Poustevny byli organizátoři nuceni hledat nové působiště. To našli v Doubici v areálu klubu Fabrika. Program se bude odehrávat jak pod širým nebem, tak v prostorách klubu.

Pořadatelé si zakládají na tom, aby se potenciální návštěvníci festivalu cítili uvolněně a svobodně a nikoli jako zmanipulovaná součást velkých festivalových mašinérií, kde platí řada omezení a zákazů. V Doubici nebude žádná arogantní ochranka, žádné zabavování přineseného jídla a pití, žádné ploty. Na druhou stranu pořadatelé očekávají, že stejně ohleduplně a tolerantně se budou chovat i návštěvníci, na které bude čekat 15 kapel nejen z tuzemska, ale z mnoha koutů Evropy. K tomu 3 divadla a noční DJ´s. A to vše za velmi přátelskou cenu (pátek: 100Kč, sobota: 150Kč a za oba dny zaplatíte 200Kč). Poznámka pro pivní fajnšmekry: Točit se bude mimo jiné i pivo Kocour z nedalekého varnsdorfského pivovaru. Následující krátké charakteristiky snad pomohou potenciálním návštěvníkům zorientovat se v programu festivalu. Těšíme se na vás.

Pátek
Lyssa / www.myspace.com/lyssalyss
Rectangle (CH) / www.myspace.com/rectangleband
DG 307 / www.myspace.com/dg307
The Licks (CH) / http://www.myspace.com/thelickss
Ema Camelia / www.myspace.com/emacamelia
[che] / www.myspace.com/chebrno
DJs / http://www.myspace.com/eosbooking

Sobota
Fetch! / www.myspace.com/lllfetchlll
SMS verze IV.

The Hollow Men (F/USA/AUS)/
Dreams About Tomorrow / http://www.myspace.com/dreamsabouttomorrow
Kvety nikotínu (SK) / www.kvetynikotinu.com
Five Seconds to Leave / http://bandzone.cz/fivesecondstoleave
Dva / www.2dva.cz
Napszyklat (PL)/http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=106291897
Nauzea orchestra / www.myspace.com/nauzeaorchestra
DJs / http://www.myspace.com/eosbooking
DJ Vikousek


Lyssa

Noise rockové trio Lyssa patří k pilířům značky Silver Rocket, na které vydali dnes už nesehnatelné EP Striker (12" EP 1999), sedmipalcové splitko s Wollongong (a na něm parádní kousek Lavanda Gastrica, 2002) a v roce 2005 taky dlouhohrající desku Amoral.

 

The Licks (CH)
V tom nejzákladnějším rockovém obsazení (kytara, basa, bicí) hraje švýcarská kapela The Licks. Osciluje mezi adorováním legend (The Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan) až po následování těch, kteří plakáty z šedesátých let strhávali dolů pomocí zvuku boostrovaných kytar (Sonic Youth, Cramps, Make Up, Jon Spencer Blues Explosion).

Rectangle (CH)
Další Švýcaři v nabídce Čtverce. Tentokrát se ovšem nejedná o primární výkřiky z garážových doupat, ale o poněkud sofistikovanější formu alternativního rocku, kde naleznete, jak vlivy psychedelie, tak ozvěny grunge revoluce.


DG307

Co dodat? Legenda české podzemní kultury stále žije. Sestavy hudebníků se mění a Pavel Zajíček, básník undergroundu, stále zůstává ve středu této výjimečné formace.

Ema Camelia
Kopřivničtí Ema Camelia, to je nový a v mnohém ještě temnější pohled na valivý emo core, styl, který v domácích končinách šířili hlavně Lvmen a Thema 11. Na svém kontě má pětice Jekot - kytara & řev; Koren - kytara, wAnA - basa, eR - klávesy, Rezi - bicí vlastním nákladem vydaný debut se šesti temnotemnými skladbami.

[che]
Skupina [che] (vyslovuje se zásadně tak jak se píše!) vznikla v roce 2000 jako volné sdružení houslisty Tomáše Vtípila a harmonikáře Radima Babáka. Od počátku se věnuje tvorbě autorských písní s poněkud bizarním stylovým zařazením: akustický harcore chanson. Jde tedy o písně s místy dost syrovým výrazem, jehož je dosahováno velmi komorními prostředky, nejčastěji pouze základní kombinací nástrojů – akordeon a housle. [che] se však inspiruje dosti širokou škálou zdrojů, od aleatoriky a minimal music po hospodskou vyřvávačku. Důležitým prvkem jsou Babákovy výrazné texty, vykazující podobný formální rozptyl – od primitivní rýmovačky po preparovaný text.

Průřez tvorbou [che] je zachycen na cd „Vynášení a vykládaní věcí" (2005), které kapela nahrála v sestavě rozšířené o Martina E. Kyšperského (Květy), obsluhujícího kontrabas a baskytaru.
+++

Fetch!
Pražská trojice Fetch! se pohybuje v mezích noiserocku a kytarovek s občasnými nenápadnými odbočkami k mathrocku. Po domácky vydaném debutu Jemně a loňském 7" splitu s Elektročas, který vyšel na Silver Rocket, pomalu připravují materiál na novou desku, z něhož část nepochybně zazní i na Čtverci.


SMS verze IV.

Jediná „místní“ kapela. Frontman skupiny je nejen současný starosta Doubic, ale rovněž bývalý člen kapely Alfredo Schluntzki (také si ho však můžete pamatovat z diskusního televizního pořadu „Sněží“, který uváděl spolu se svým otcem). Vazby na někdejší špičku českého undergroundu (Pavel Zajíček, Umělá hmota, PPU) mohou o lecčems vypovídat, nikoli však o samotné hudbě, jíž bychom mohli orientačně nazvat bluesrockem.

The Hollow Men (F/USA/AUS)
Mezinárodní hudební formace, kterou založil francouzský zpěvák a pianista Dimitri Kucharzewski po svém příchodu do Berlína v roce 1999. Původně trio ve složení klavír - bicí - cello vykrystalizovalo po personálních změnách do současné kosmopolitní podoby.

Tvorba The Hollow Men stojí na polyrytmickém jazzovém základu, hraném s punkovým nasazením. Svou hudbu označuje kapela nálepkou jazz-punk a za svou inspiraci považují The Birthday Party, první australskou kapelu Nicka Cavea, stejně jako jazzmany Theloniouse Monka nebo Charlese Minguse.

Dreams About Tomorrow
Ostravští indie noiseři Dreams About Tomorrow jsou dalšími ze zástupců stále agilnejší stáje Máma mrdá maso. Na svém myspace se hlásí k odkazu Polvo, My Bloody Valentine, Killing Joke, Dinosaur Jr., EOST nebo Sonic Youth.

Kvety nikotínu (SK)
Mluvit o slovenské kapele Kvety nikotínu jako o objevu je vzhledem k tomu, že funguje od poloviny devadesátých let a Lesostepi je již šesté album, na jednu stranu úsměvné, ale jelikož v Česku jsou prakticky neznámí, titul objevu si zaslouží. Při poslechu jejich písní nelze nevzpomenout legendární Prúdy či rané stádium bratislavské kytarovky Hex, šansony, Depeche Mode a Nicka Cavea.

Five Seconds To Leave
Muzika Five Seconds To Leave snese srovnání, a ortodoxní fanoušci teď odpustí troufalost, s Neurosis, Slint nebo Lvmen, epické fragmenty doplňuje sugestivní projekce. Hodně zvukově netradičně a originálně, přitom kupodivu naprosto přirozeně působí hra smyčcem na baskytaru. Zatím jsou rok fungující Five Seconds to Leave bez desky a skladby na myspace zážitku z koncertu nedosahují, ale tahle kapela bude brzy docela určitě velká....

Dva
Elektroakustický dvojprojekt ve složení On (kytara, akordeon, beatbox, smyčkovač, zpěv) & Ona (saxofon, klarinet, zpěv, živé samply, cello, panenka) byl založen v roce 2006 a podle všeho mu neschází svébytný smysl pro humor (název vznikl údajně tak, že bylo nazdařbůh píchnuto prstem do knihy Wilhelma Hauffa Pohádky, kde se na straně 43, řádku 14 údajně nacházelo slovo DVA. Zvláštní způsob výběru jména, není-liž pravda? Na druhou stranu to ovšem mohlo dopadnout mnohem hůř. A co očekávat od dua, které se nechává ovlivňovat, cituji: beatbox/soundtrack/esperanto mix/cirkus/tango/šanson/akustické elektro/elektrické akusto a kapela a´capella? To už dnes mnozí dobře znají z koncertů či z alba Fonók, které bylo nominováno na žánrové ceny Anděla za alternativní hudbu. Ocenění jim bylo vyfouknuto OTK, našimi starými známými z minulého ročníku.

Napszykłat (PL)
Polská kapela Napszykłat je vycházející hvězdou středoevropské alternativní hiphopové scény. Suverénně osciluje na pomezí hip hopu a temné elektroniky, kromě samplů a syntetických zvuků používá i živé bicí a kytaru. Kombinací těchto všech prvků vytvářejí nervní hutnou hudební vizi 21. století. Sami Napszyklat se nechávají slyšet, že úplně tak s označením „hip hop“ pro svou tvorbu nesouhlasí, podle nich s ním má nejvíce společného hlavně agresivní, rytmický rap vokalisty Ansmana. Mezi interprety, ovlivňující jejich tvorbu, Napszykłat řadí kupříkladu Burial, Efterklang, Dälek, Battles, Four Tet, Animal Collective a dokonce i Black Heart Procession.
Poprvé o sobě dali vědět světu v roce 2007 debutem Plenum. Už ten vzbudil ohlasy nejen na hip hopové scéně. Poté skupina založila label Dzieci Świny, podle řeky v místě, kde kapela vznikla. Minulý rok vyrazili na turné nejen po českých zemích, aby představili album Brudne Zwierzaki vydané už na vlastním labelu v roce 2008. Je plné naléhavé, temné hudby, pevného frázování a industriálního zvuku. Na Čtverec 2009 by měli dorazit s čerstvou albovou novinkou.

Nauzea Orchestra
Na troskách někdejší hudební naděje z města pod hradem Střekovem Universal Android vyrostla nová květinka jménem Nauzea Orchestra. No, Orchestra, vzhledem k tomu, že jsou jen čtyři, tak je orchestr v názvu potřeba brát s rezervou. E-clash & disco & electro-punk v severočeském podání má ovšem své kouzlo.

+

Divadelní spolek Prádelna
MISIONÁŘI - ontogenetická three-man-show
Mimozemská sci-fi komedie o věcech zatraceně pozemských (určeno pro mimozemské
publikum a pro extrémní globalisty)

Divadlo Ušima podzimu: uvádí NOVÁ SÍŤ
Finské tango o ženách a mužích v nás bez ohledu na pohlaví. Genderově tedy zcela bezohledné představení o dvou židlích a dvou hercích, z nichž jeden, k překvapení přítomných, rozlepuje obálku s nápisem: NIKDY TO NEOTVÍREJ. Činí tak však ku prospěchu všech a naštěstí jen jednou.

duo di minimum (Made in Warnsdorf)
Klavírní recitál na divadelní scéně - minimalistická neznámá? Nedělní chvilka poezie trošku jinak? Sukces nebo průšvih? Prostě básně a klavír. Uvidíme. Uvidíte!

 

Vstupné:
pátek 100 Kč
sobota 150 Kč
oba dny 200 Kč

Sichr číslo: 603/ 529 825

Točené pivo z Pivovaru Kocour Varnsdorf! Kdo nechce s plastu, krýgle s sebou!

http://www.facebook.com/event.php?eid=89390022603

Stáhnout PDF