Cestování s dětmi

Městský úřad, správní odbor, upozorňuje občany, kteří budou cestovat do zahraničí s dětmi zapsanými v cestovním pase rodičů.
Děti zapsané do cestovních pasů rodičů do 31. srpna 2006 mohou cestovat s rodiči do věku 15 let.
Děti zapsané do cestovních pasů rodičů od 1. března 2008 mohou cestovat s rodiči do věku 10 let.

Občanům dále doporučujeme, aby se o podmínkách vstupu a pobytu nezletilých dětí na území státu ležícího mimo Evropskou unii informovali u zastupitelského úřadu daného státu:
zda se umožňuje vstup a pobyt dítěte zapsaného v cestovním dokladu rodiče,
zda je v případě, že dítě cestuje v doprovodu jednoho rodiče, nutný souhlas druhého rodiče a jaké náležitosti má mít tento souhlas, nebo
zda je nutný souhlas rodičů, pokud dítě cestuje v doprovodu cizí osoby nebo samo.
Občan ČR může cestovat do zemí Evropské unie na základě platného cestovního pasu nebo občanského průkazu. Nedoporučuje se však cestovat na občanský průkaz s odděleným rohem. Doklady by měly být platné minimálně po dobu plánovaného pobytu mimo území ČR.

Občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele. Pokud tedy rodič cestuje pouze s občanským průkazem společně s dítětem, pak doporučujeme, aby dítě mělo vždy vlastní cestovní pas, a to i v případě, že dítě je zapsáno v občanském průkazu rodiče.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje českým občanům, aby si před cestou vždy ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily.

Kateřina Amrichová
Tisková mluvčí MěÚ Česká Lípa

Stáhnout PDF