Česká mše vánoční v České Lípě

Česká mše vánoční s podtitulem "Hej, mistře, vstaň bystře" Jakuba Jana Ryby (1765-1815) se stala nejznámějším dílem jednoho ve své době z nejvzdělanějších českých kantorů a muzikantů, který svůj životní osud spojil s působením ve školských službách v malém městečku Rožmitále pod Třemšínem.

Příběh je tradiční – vypráví o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám. Ryba skladbu napsal v češtině, aby byla srozumitelná širokému obecenstvu. Opisováním se pak skladba rychle rozšířila po českých zemích. Ryba v tomto případě použil vlastní české podání příběhu o narození Krista v Betlémě po vzoru lidových jesličkových her. Od prvního provedení o Vánocích roku 1796 se Rybova česká mše postupně stala symbolem českých vánočních svátků a je v hojné míře provozována dodnes. Rybova Česká mše vánoční stala neodmyslitelnou součástí našich vánoc.

K vánoční atmosféře také neodmyslitelně patří různé lidové zpěvy, písně, koledy. Autor Jiří Teml upravil pásmo vánočních písní a koled pod názvem Splnilo se Písmo svaté a toto pásmo patří k těm nejkrásnějším vůbec.
 
Celý koncert má velice reprezentativní účinkující:
Severočeská filharmonie Teplice, Severočeský filharmonický sbor – umělecký vedoucí Josef Zadina a Českolipský dětský sbor.
Sóla zazpívají:
Soprán:Barbora Sojková (Praha), alt: Naděžda Kovářová (Česká Lípa), tenor: Martin Prokeš (Česká Lípa), bas: Marek Šulc (Praha)
Varhany: Vilém Valkoun (Liberec)
Dirigent: Petr Novák
 
Celý koncert se uskuteční v úterý 22. prosince od 19 hodin v Bazilice Všech svatých v České Lípě a vstupenky si je možné zakoupit v pokladně KD Crystal každý všední den od 15 do 18 hodin.

Stáhnout PDF