Česká filharmonie v České Lípě

Festival vážné hudby Lipa Musica už je za dveřmi. Zdá se, že letos se organizátoři opravdu chtějí předvést a hlavně nás dobře pobavit. Už jen zahajovací koncert bude stát věru za to. Festival totiž nezahájí nikdo menší než Česká filharmonie.
V prostorách KD Crystal zazní nesmrtelné skladby našich nejznámějších skladatelů. Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany.
 
A co vše může „vážná“ hudba symbolizovat?
 
Dne 20. 7. 1969 se uskutečnil první let člověka na Měsíc. Kosmická loď Apollo 11 přistála v Moři klidu a zůstala na Měsíci 21 hodin a 36 minut. Na palubě byli dva kosmonauti - Aldrin a Armstrong. Druhý z nich si při výstupu na povrch pustil nahrávku Dvořákovy Novosvětské. Dvořákova hudba tak symbolicky doprovázela lidstvo při jeho významném kroku do vesmíru.
K nejslavnějším sondám vyslaným lidstvem do hlubin Sluneční soustavy patří Voyager 1 a Voyager 3, které byly do vesmíru vypuštěné v srpnu a září 1977. Sondy sbírají údaje o vlastnostech prostředí, kam až dosud nikdo jiný nepronikl. Součástí obou sond je plaketa s pozdravem případným mimozemským civilizacím
a nahrávka, která obsahuje zvukový a obrazový materiál o planetě Zemi. Jsou zde zastoupeny přirozené zvuky (vítr, bouře, ptáci, zvířata), ale i hudební ukázky z různých etnických oblastí. Je mezi ně zařazena i devátá symfonie Antonína Dvořáka „Z Nového světa“.
18. 11. 2003 dosáhla sonda Voyager 1 hranice Sluneční soustavy a její pouť tam zdaleka nekončí. Dvořákova hudba tak v hlubokém vesmíru reprezentuje lidstvo v jeho lepší podobě...

 
„Vy nekouříte? Tak to z vás nebude žádný komponista. Kdo komponuje, musí kouřit!“
„Zůstanu přec jen tím, čím jsem byl prostým českým muzikantem...“

Antonín Dvořák
 
Lipa Musica Vás zve na zahajovací koncert:

Česká filharmonie
sobota 19. září, 19.00 hodin
Kulturní dům Crystal, Česká Lípa
Leoš Svárovský – dirigent
B. Smetana: Má vlast (Vltava, Vyšehrad, Šárka) A. Dvořák: Symfonie č. 8 G dur „Anglická“, op. 88

Stáhnout PDF