Čankišou

Sedmičlenná kapela Čankišou pronikla do povědomí posluchačů doma i v zahraničí díky svým koncertům nabitým energií a divokými rytmy. Ty se pod vedením hlasem i postavou impozantního zpěváka Karla Heřmana po pár minutách mění v divoký taneční rej.Čankišou se svou fůzí různých etnických vlivů na rockovém základě a bohatou sbírkou exotických nástrojů projeli svět od ostrova Réunion v Indickém oceánu až po Pakistán.

 

Kapelu Čankišou založili původem bigbeatoví muzikanti na vánočním mejdanu v roce 1999. Za pomoci nejrůznějších nástrojů z celého světa se vrhli do pro ně naprosto nových vod ethna, world music a originálně opřeli svou tvorbu o legendu dávného jednonohého lidu Čanki. Za téměř 10 let existence si kapela vydobyla pevné místo na hudebním slunci a dnes patří ke špičce české world music.

 

Čankišou vydali několik úspěšných desek: debutové album Hudba lidu Čanki překypující energií a entuziasmem z nově zkoumaných vod world music (2000), zahloubanější Densé ju s titulní mongolskou lidovou písní (2004), kterou si frontman přivezl z mongolského festivalu, a třetí CD Gamagaj inspirované stejnojmennou postavou z knihy Umberta Eca Baudolino (vše FT Records).

 

 

Čankišou pravidelně brázdí domácí i zahraniční festivalové a klubové vody včetně těch nejprestižnějších. Kapela již navštívila 13 zemí, např. Amsterdam Roots festival 2007 v Holandsku, World Performing and Visual Arts festival 2005 a 2007 v Pakistánu, Manapany Surf festival 2006 na ostrově Réunion v Indickém oceánu apod. Kapela též fúzovala se světovou hvězdou world music Sain Zahoorem, který získal prestižní ocenění BBC Worldmusic 2006.

Česká televize o kapele natočila hodinový dokument. Čankišou nahráli hudbu Jana Budaře ke kritikou i diváky ceněnému filmu Nuda v Brně režiséra Vladimíra Morávka. Skladby Lebada Roti a A Sta Libera z desky Gamagaj zní v českém filmu Blízko nebe režiséra Dana Svátka (2005).

Kapela hraje v obsazení:
Karel Heřman – zpěv
Zdeněk Kluka – zpěv, bicí, perkuse, balafon, blasakoredeon, tahací harmonika
David Synák – didjeridoo, flétny, altsax, sopránsax, jinagovi, perkuse, sbor
Martin Krajíček – mandolína, kytara, sbor
Jan Kluka – djembe, perkuse, bicí, trabuka, yarin, sbor
René Senko – tenorsax, perkuse, sbor
Roman Mrázek – baskytara, sbor
alba

 

Text i foto čerpáno ze zdroje www.indies.eu

 

 

 

Stáhnout PDF